<![CDATA[En Filurs Blogg - Bloggen]]>Fri, 29 Jan 2016 02:25:52 -0800Weebly<![CDATA[TIMEOUT]]>Wed, 27 Jan 2016 18:27:53 GMThttp://filuren.weebly.com/bloggen/timeoutSom ingen följare har kunnat undgå så är jag inte speciellt aktiv på min blogg.
Men jag har idéer och återkommer.
LEV VÄL!
]]>
<![CDATA[Söndagen den 10 Augusti 2014]]>Sun, 10 Aug 2014 02:02:11 GMThttp://filuren.weebly.com/bloggen/sondagen-den-10-augusti-2014Nytt kallt krig! - Känns inte alls bra!

Picture
Per T Ohlsson. ”USA är, precis som förr, huvudfienden.” Hämtat från  Sydsvenskan 10/8 2014.


Konflikten har betraktats som avslutad sedan länge. Men nu, 25 år efter vändpunkten i Berlin, är den på väg tillbaka:

Kalla kriget.

Skillnaderna mot tiden före Murens fall 1989 är naturligtvis betydande. Tyskland har återförenats. Warszawapakten och Sovjetunionen är borta. Tidigare satellitstater har gått med i Nato.

Likafullt är det likheterna som framträder tydligast denna varma sommar när Europa högtidlighåller hundraårsminnet av den urkatastrof, första världskriget, som var havande med ännu ett världskrig och – i förlängningen – ett kallt.

Ryssland strävar efter att kontrollera ”det nära utlandet”, det vill säga före detta Sovjetrepubliker, inom en ”euroasiatisk union”. Ambitionen framgick redan 2005, då Vladimir Putin, Rysslands starke man och nuvarande president, avgav en deklaration som borde ha fått larmklockorna att ringa i Washington, London, Paris, Berlin och Stockholm.

Sovjetunionens sammanbrott var, sade han, ”20:e århundradets största geopolitiska katastrof”. Budskapet förtydligades 2013 i Putins utrikespolitiska ”koncept”, som slår fast att Ryssland skall bevara sin ”höga status som en av de inflytelserika polerna i världen”.

I mars i år skred Putin till verket. Han genomförde en folkrättsvidrig annektering av ukrainska Krim och försöker via stöd till proryska separatister, ett raglande slödder som försetts med avancerade luftvärnsmissiler, destabilisera hela Ukraina för att förhindra landets närmande till väst. Det aggressiva agerandet har fått USA och EU att införa sanktioner, tämligen timida i EU:s fall. Häromdagen svarade Ryssland med importförbud för livsmedel.

Vladimir Putin har framkallat den allvarligaste säkerhetskrisen i Europa på ett kvartssekel, stärkt av en förbättrad militär kapacitet som testas i väldiga militärövningar enligt sovjetiskt mönster. Åren 2011–2012 ökade Ryssland sina militärutgifter, i reala termer, med 16 procent av BNP. USA och Västeuropa, ekonomiskt försvagade, har dragit ned sina försvarsbudgetar.

Liksom under kalla kriget har motsättningarna ideologisk grund. Men nu handlar det inte om en kommunistisk utmaning, utan om en reaktionärt rödbrun. Samtidigt som Ryssland utvecklas i despotisk riktning väller där fram en dyig röra av nationalism, revanschism och intolerans.

Den tidigare KGB-officeren Putin, påverkad av Aleksandr Dugin och andra ”tänkare” ur den nationalbolsjevistiska skolan, anser att Ryssland har en civilisatorisk mission, rotad i historiska erfarenheter och den ryskortodoxa kyrkan: att bekämpa dekadent västlig liberalism. Det tar sig inte bara uttryck i allmän rättslöshet och förföljelse av ”landsförrädare”, utan också i hetsen mot hbtq-personer.

Tvivelaktiga politiker i väst attraheras av sådana karlatag. EU-landet Ungerns premiärminister Viktor Orbán väckte uppmärksamhet när han, tvärtemot EU:s fundamentala värderingar, dömde ut den liberala demokratin och lyfte fram bland annat Ryssland och Kina som ideal: ”Ingen av dem är liberala och vissa av dem är inte ens demokratier.”

Till skaran av Putinbeundrare hör även flera av Västeuropas högerextremistiska galjonsfigurer, exempelvis Marine Le Pen, ledare för Nationella fronten i Frankrike. Det är kontakter som Ryssland odlar för att underminera sammanhållningen i EU.

Men USA är, precis som förr, huvudfienden. Aleksej Pusjkov, ordförande i det ryska underhusets utrikesutskott, förklarade nyligen:

”USA:s president Barack Obama kommer att gå till historien, inte som en fredsmäklare, alla har glömt hans Nobelpris, men som statsmannen som startade ett nytt kallt krig.”

Ryska makthavare tycks närmast fixerade vid en återgång till gamla konfliktlinjer som ett sätt att blåsa upp sig själva. I våras varnade premiärminister Dmitrij Medvedev:

”Vi närmar oss sakta men säkert ett andra kallt krig.”

Sverige påverkas i högsta grad. Till följd av Rysslands ökade militära aktivitet har det svenska närområdet hamnat i säkerhetspolitiskt fokus. Påsken 2013 övade ryskt flyg bombattacker mot mål i Sverige och när trängseln ökar i luften blir det vanligare med gränskränkningar: sedan 2008 har svenskt luftrum kränkts vid nästan 60 tillfällen.

För några veckor sedan, dagen efter nedskjutningen av Malaysia Airlines Flight 17 över Ukraina, flög ett amerikanskt spaningsplan in i svenskt luftrum utan tillstånd. Det skedde efter en undanmanöver bort från rysk radar och minst ett ryskt jaktplan.

När den borgerliga alliansen, anförd av de traditionellt försvarsvänliga Moderaterna, tog över regeringsmakten 2006 fanns tecken på att säkerhetsläget höll på att försämras. Men regeringen har närmat sig problemet med förbundna ögon. Den reducerade, som tidigare Göran Perssons socialdemokrater, försvars- och säkerhetspolitiken till en budgetpost bland andra. Försvarsanslaget är nere på 1,1 procent av BNP, den lägsta nivån i regionen.

Signaler från Ryssland ignorerades. Så sent som vid Folk och försvars rikskonferens i Sälen i januari excellerade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i naivitet:

”Samarbetet i EU och Nato gör att det är svårt att tänka sig något avgörande militärt hot mot något av Europas länder.”

Sedan kom Ukraina – som ett brev posten efter den ryska generalrepetitionen mot Georgien 2008.

I ett grundligt reportage om svensk försvarspolitik, publicerat i juni, jämförde nyhetsmagasinet Fokus Fredrik Reinfeldts uttalande med Per Albin Hanssons ofta citerade och delvis missvisande ord dagarna före andra världskrigets utbrott 1939: ”Vår beredskap är god.”

Men det är en annan historisk felbedömning som tränger sig på:

”Något direkt hot mot Sveriges oberoende och territoriella integritet kan för närvarande icke skönjas.”

Så skrev Rickard Sandlers kortlivade S-regering, där Per Albin var försvarsminister, i propositionen till 1925 års nedrustningsbeslut. Regeringen, stödd av de frisinnade, utgick från att den kollektiva säkerhetsordningen och Nationernas förbund, NF, innebar evig fred. Sverige tvingades senare till en brådstörtad upprustning som var genomförd först efter krigsslutet.

Inte nog med detta. Nu när nästa val närmar sig har en pressad alliansregering – läs Moderaterna – även börjat använda försvarspolitiken som ett verktyg för att exploatera motsättningarna inom den rödgröna oppositionen: försvarspositiva socialdemokrater, Sovjetnostalgiska vänsterpartister och pacifistiska miljöpartister. Det var anledningen till att den parlamentariska försvarsberedningen inte kunde nå fullständig enighet i sin rapport i maj, mitt under Ukrainakrisen, trots att ledamöterna fått mer tid för att ta fram ett underlag inför nästa års försvarsbeslut.

Därmed bröts en tradition som haft stor betydelse för Sverige: att borgerliga och socialdemokrater enas i viktiga säkerhetsfrågor. Socialdemokraterna föreslog 900 miljoner ytterligare till en försvarsbudget på 42 miljarder. Det gick beredningens ordförande Cecilia Widegren (M) inte med på.

Det kan vara omtumlande för en och annan, men Socialdemokraternas försvarstalesman Peter Hultqvist ger ett trovärdigare intryck när det gäller försvarets behov och det potentiella hotet från Ryssland än vad en moderatledd regering gör. Hultqvist har, även efter beredningshaveriet, efterlyst en blocköverskridande överenskommelse. Men regeringen, dominerad av Moderaterna, verkar inte vara intresserad.

Istället väljer ett av allianspartierna, Folkpartiet, att markera sin egen linje. I torsdags skrev partiledaren Jan Björklund, vice statsminister och utbildningsminister, en debattartikel i Svenska Dagbladet tillsammans med sin finländske kollega Carl Haglund, tillika försvarsminister. Där konstaterar de att Sverige och Finland, båda alliansfria, ”hör hemma” i Nato.

Sverige har varit knutet till Nato i över femtio år, i hemlighet under kalla kriget och sedan genom ett formellt partnerskap. Endast ett fullvärdigt medlemskap erbjuder emellertid garantier och därför framstår det som en nödvändig grundbult för svensk säkerhetspolitik. Men den allmänna opinionen, impregnerad av neutralitetsmyten, är inte med på noterna. Socialdemokraterna är bestämt emot. Moderaterna är för, men vill inte driva kravet.

Försvar och säkerhet lär knappast avgöra valet den 14 september. Sysselsättning, skola och välfärd väger tyngre. Men kanske, kanske kan en besynnerlig kombination av moderat eskapism, socialdemokratisk realism och folkpartistisk aktivism fungera som katalysator i Sveriges säkerhetspolitiska debatt.

Inför den stökiga regeringsbildning som kan förestå upprepas det likt ett mantra att landet måste kunna styras.

Det är sant.

Lika sant är att landet också måste kunna försvaras. Särskilt när det kalla krigets ryska vindar återigen blåser över Europa.Detta är absolut en mycket viktig fråga och Per T Ohlsson vet vad han skriver om. Tro mig! Jag har känt honom sen hans barnsben. - Jag har dessutom chefredaktörens tillstånd att citera Sydsvenskan.  ]]>
<![CDATA[Onsdagen den 12 Mars 2014]]>Fri, 14 Mar 2014 10:25:48 GMThttp://filuren.weebly.com/bloggen/onsdagen-den-12-mars-2014Köpa eller sälja fastighet i Spanien Picture
Om du står i begrepp att köpa eller sälja i Orihuela Costa kan du med fördel anlita Rosa Mediterranean Houses och framförallt norrmannen Robert E Larsen.
Vi gjorde så och fick vårt radhus vid Al Andalus sålt inom en månad. Vad skönt att slippa vänta årsvis som vissa får göra!
Robert höll visserligen inte mycket kontakt med oss som säljare. - När jag klagade förklarade han att han istället lade krut på köparna vilket var klokt och förståndigt.
Du skall vara medveten om att priserna har varit mycket högre för ett par år sedan, men om du är realist och anpassar dig till verkligheten så går det att sälja ganska snabbt och förmodligen en bit över vad du en gång gett för fastigheten.

Rosa Mediterranean Houses.

E-mail: Robert E Larsen

Naturligtvis behöver du någon utöver mäklaren som tar hand om pappersexercisen och skattefrågor. Då kan jag varmt rekommendera Erik Stattin, vilken jag skrivit om tidigare.

Stattin & Partners


Köp nu inte grisen i säcken!


]]>
<![CDATA[Torsdagen den 6 Mars 2014]]>Thu, 06 Mar 2014 13:40:56 GMThttp://filuren.weebly.com/bloggen/torsdagen-den-6-mars-2014

Jag har beställt en SmartWatch från Staterna - En Pebble.

Denna klocka har många skepnader och funktioner. Den pratar bluetoothspråk med din iPhone eller Androidtelefon. - Det skall bli spännande att få testa den. - Jag återkommer när jag fått den och har mer erfarenhet av Pebble på armen.
Jag har beställt min från USA. PEBBLE.
Den finns att beställa i Sverige också men då till ett högre pris. Trettio.se
Picture
Via din smartphone kan du styra din smartwatch.


Annonser

]]>
<![CDATA[Tisdagen den 5 Mars 2014]]>Wed, 05 Mar 2014 06:38:00 GMThttp://filuren.weebly.com/bloggen/tisdagen-den-4-februari-2014Donera en slant till Wikipedia! - Jag har gjort det.
Wikipedia är ju Nationalencyklopedin på Internet och alldeles gratis, när du vill, var du vill och på dom flesta språk.
Förr skulle ju varje hem ha ett uppslagsverk i bokhyllan, så även vår familj. Vi skaffade Nationalencyklopedin från Bra Böcker. Uppslagsverket publicerades under åren 1989-1996 i tjugo band och innehöll 12.700 sidor. - Man fick banden efterhand som dom blev färdiga. Naturligtvis utgavs dom i bokstavsordning, så det gällde att inte vara nyfiken på saker i slutet av alfabetet för tidigt! - Det blev ganska dyrt. Ett par tusen i slutsumma vill jag minnas. - Man fick dom i en taskig grön nyans som inte jag gillade.
Man kan hitta den i digital form, dock inte gratis. Nationalencyklopedin. 
En äldre variant är Nordisk Familjebok som faktiskt finns på nätet i digital faksimilutgåva av första och andra utgåvan, 20 + 38 band, 1876-1926. Dock är ju fakta något out of date.
Nordisk Familjebok. Dessa äldre uppgifter kan ju vara lite intressanta nyheter för oss i senare generationer. Och fantastiskt imponerande att dom gamla verken finns tillgängliga i digital form.


På antikvariaten kan du få ett komplett uppslagsverk för en spottstyver. Dom finns där i överflöd och det är till och med så att vissa antikvarier inte tar emot uppslagsverk för dom har inte upplag tillräckligt stora.


Jag håller på Wikipedia. Därför donerade jag och fick detta vänliga svarsbrev:  

Från: Sue Gardner
Datum: 03/03/14 19:30:03
Till: Lars Cardell
Ämne: Tack från Wikimedia Foundation


Kära Lars,
Du är så fantastisk. TACK för att du stöder Wikimedia Foundation, den ideella stiftelsen som driver Wikipedia och dess systerprojekt.


Din donation täcker inte bara dina egna kostnader för att använda Wikipedia, utan även kostnader för andra Wikipedialäsare.


Liksom den pensionerade jordbrukaren i delstaten New Yorks glesbygd som använder Wikipedia för att studera vad vetenskapen har att säga om slam, och studenten i Kuala Lumpur som studerar organisk kemi. Eller den brittiske mekanikern som efter att ha skadat ryggen i en olycka använde Wikipedia för att omskolera sig till systemutvecklare. Den finske tjänstemannen som upprättade en offlineversion av Wikipedia för en liten skola i Ghana. Och pappan i Mexico City som besöker muséer med sina små döttrar om helgerna, och använder Wikipedia för att hjälpa dem förstå vad de tittar på under besöken.


Wikipedias mål är att samla all mänsklig kunskap och göra den tillgänglig för alla världens människor, på deras eget språk. Detta är ett tämligen djärvt åtagande, men med 30 miljoner artiklar och 287 språk representerade, vågar jag påstå att tack vare dig och människor som du, närmar vi oss målet.
Å Wikimedia Foundations och en halv miljard Wikipedialäsare världen över vägnar: Tack. Det faktum att du hjälper till att betala kostnaderna för att driva Wikipedia betyder att vi kan fortsätta vara reklamfria och opartiska, enbart fokuserade på att hjälpa våra läsare. Precis som det ska vara.


Du har kanske märkt att vi från och med i år har förändrat vår insamling så att de flesta endast ser våra banners ett fåtal gånger, istället för i flera veckor. Detta är avsiktligt: vi vill inte att folk ska bli irriterade på grund av alltför många uppmaningar. Samtidigt innebär detta att färre människor inser att vi är en ideell förening och att vi skulle behöva deras hjälp. Så om du kan tänka dig det, skulle jag uppskatta om du kunde hjälpa till med att sprida budskapet genom att vidarebefordra detta e-postbrev till några av dina vänner.


Och jag skulle verkligen uppskatta att du provade på att göra oss sällskap med att skriva Wikipedia. Wikipedia skrivs helt och hållet av volontärer -- tiotusentals vanliga människor världen över, precis som vi. Om du ser ett stavfel eller små misstag på Wikipedia, rätta gärna till dem. Om du vet något värt att lägga till, gör gärna det. En del tycker att det är anmärkningsvärt tillfredsställande, kanske gör du det också.


Tack igen. Jag uppskattar ditt förtroende för oss och jag lovar att vi kommer att använda dina pengar väl.
Tack,
Sue

Sue Gardner
Verkställande direktör,
Wikimedia Foundation
donate.wikimedia.org

Många arbetsgivare har program där arbetsgivaren förbinder sig att donera motsvarande summa som du själv donerat: Hör gärna efter med din arbetsgivare om ni har ett sådant program på din arbetsplats. Du kan följa oss på Twitter, indenti.ca eller Google+, gilla oss på Facebook och läsa vår blogg. Här finns Wikimedia-stiftelsens bokslut för 2012-2013, Wikimedia-stiftelsens årsplan för 2013-2014 och Wikimedia-stiftelsens strategiplan för de kommande fem åren. Nu kan du även köpa Wikipedia-prylar i vår webshop shop.wikimedia.org.

För din bokföring: Din gåva, nummer CNTCT-6421573, den 2014-03-03 var kr 50.00.

Detta brev är ett kvitto för din gåva. Inga varor eller tjänster tillhandahölls, helt eller delvis, i gengäld för denna gåva. Wikimedia Foundation, Inc. är en ideell organisation som är skattebefriad som allmännyttig enligt paragraf 501(c)(3) i USA. Vår address är 149 New Montgomery, 3rd Floor, San Francisco, CA, 94105. Skattebefrielsenummer i USA: 20-0049703Donera DU också! HÄR!


]]>
<![CDATA[Måndagen den 3 Mars 2014]]>Mon, 03 Mar 2014 11:10:48 GMThttp://filuren.weebly.com/bloggen/sndagen-den-2-februari-2014Skickar ditt kylskåp tusentals skräpmail? Picture
Det låter otroligt att ett kylskåp skulle kunna skicka skräpmail.
Att det kan innehålla skräpmat är ju inte bara sant utan förekommer allt som oftast även i dom bästa hem, men skicka skräpmail i smyg det låter som en skröna. - Men så är det om ditt kylskåp är smart. nytt, intelligent och håller sig kallt även när det hettar till och IT-agenter försöker spåra boven.

Så skriver Expressen. HÄR.
Så skriver ComputerSweden. HÄR.

Tänk om ett oseriöst livsmedelsbolag installerar ett virus i ditt kylskåp som gör dig sjuk? - Inte via mat och mage utan via en tömd börs! - Viruset skulle ju på eget bevåg kunna beställa och förse ditt kylskåp med diverse läckerheter till skyhöga kostnader. Rysk kaviar och oxfilé i mängder så du verkligen får kalla fötter.

Din TV kan också få för sig att på eget bevåg skicka information i manipulerat och utökat skick utan din och myndigheters censurerade vetskap.

Din kaffeautomat kanske får någon utanför dina väggar att sätta kaffet i vrångstrupen.

Du kan läsa mer om dylika dumt intelligenta prylar HÄR.]]>
<![CDATA[Fredagen den 28 Februari 2014]]>Fri, 28 Feb 2014 20:27:31 GMThttp://filuren.weebly.com/bloggen/fredagen-den-28-februari-2014Picture
Ölen är räddad!
Döm om min förvåning när jag hämtade min beställda back med mitt favoritöl på Systembolaget i Höganäs och på väg till kassan kastade ett öga och såg backavis med "mitt öl" vid fd platsen till försäljning i butiken!!
Vid "Infodisken" där jag skulle anmäla min beställning, blev jag bemött av en väldigt trevlig och urskuldande praktiserande expedit som påtog sig skulden att ha svarat mig att "mitt öl" utgått ur sortimentet i Höganäsbutiken. - Så var inte fallet utan uttalandet kom från en något äldre medarbetare. Nu finns "mitt öl" i butiken igen till omgående försäljning till alla så länge inte jag eller någon annan köpt alla flaskorna.
Jag pratade också med en annan medarbetare då jag betraktade backarna med "mitt öl". Han påstod att så länge det finns efterfrågan så skall ölsorten finnas i butiken. -BRA!
En kassa öppnades därefter med mig först i kön trots fredagsrusning. Ovanpå detta uppenbarade sig en kundvagn med en glömd guldpeng. - Vilken fredag!

Vad är detta? Kan det ha förekommit någon form av lobbyverksamhet eller annan påverkan? -
  Se längre ner. Posten skriven för en vecka sedan.


Tack Systembolaget!! Ni är bäst på starka saker i Sverige.


]]>
<![CDATA[Fredagen den 21 Februari 2014]]>Fri, 21 Feb 2014 18:05:03 GMThttp://filuren.weebly.com/bloggen/fredagen-den-21-februari-2014Nu är jag riktigt förbannad!!

Öppet argt brev till Monopolsystembolaget och vänligt "för kännedom" till Falcon. - vars hemsida just byggs om. (Är det därför dom har leveransproblem och stopp till Höganäs?)  Deras facebook. HÄR!

Läs e-mailen mellan mig och Systembolaget längre ner.

Picture
Under många år har jag köpt mitt favoritöl på Systembolaget i Höganäs. Falcon Export 50 cl returflaska och tillika miljövänligt. (nr 1433 - internt artikelnummer på statliga Monopolsystembolaget). 
När jag flyttade till Höganäs så fanns detta öl backvis enbart på butikens lager och det blev en lättnad när ölet slutligen hamnade i butiken i backar både for personalen och mig. Dessutom är jag övertygad om att försäljningen ökade när just Falcon Export exponerades bättre i butiken. 
Ölet har inte funnits i butiken på ett tag och döm om min förvåning när jag nyligen frågade personalen när dom skulle få hem just mitt öl. - " Vi har inte det i vårt sortiment längre. - Det har Stockholm bestämt!", blev svaret!!???
Vilket öl valde man bort tror ni? - Jo det billigaste och det absolut godaste.Storebror har bestämt! - Skall vi acceptera detta monopol?

Vad tycker DU?

Till saken hör att jag inte dricker öl på burk av miljö- och smakskäl. - Man ser burköl på Monopolsystembolaget så långt ögat når för en gammal gubbe. 
Inte heller dricker jag öl på engångsglasflaska för att det inte är miljövänligt och att den inte sällan slutar som glasskärvor i naturen som kan skada både människa och djur och kommer att finnas där mycket längre än både du och jag finns i vår värld även om dom tappar sin skärpa efter ca 1000 år.

Det finns nu två (2!) sorters öl på 50 cl returflaska på Monopolsystembolaget i Höganäs. 
BRA URVAL!Ett av dom smakar apa och frågan är om det andra smakar bättre än så.
Valet sker ju snabbare med två val och Monopolsystembolaget kan få plats för nya och fler kunder på det viset.

Ölet som är borttaget kostar 13:30. Övriga två kostar 16:00 respektive 15:30.
Man tog alltså bort det mest prisvärda. Och det godaste.

Drick inte alkohol det skadar! - Detta skrivet så att  jag inte hamnar i fängelse!!

Motiverar urvalet ovan ert monopol Monopolsystembolaget?


Storebror har bestämt vad som skall drickas! - Skall vi acceptera detta?
Vad tycker DU?

Om aluminium HÄR!
Systembolagets motivering HÄR!


Nedan kan du se mailväxlingen mellan Systembolaget och mig.
Kanske kommer Falcon flasköl tillbaka till Höganäs!
____________________________________________________________________________

-------Originalmeddelande------- 
--------- Cention Con! tact Centre - Original message ---------
From: lars.cardell@gmail.com (lars.cardell@gmail.com)
Sent: 2014/02/21 19:20
To: Butik/Ombud
Subject: Information

Nu är jag arg och missnöjd.
Se min blogg och ge mig ett acceptabelt svar vilket tål publicering på min blogg
Se min blogg: http://filuren.weebly.com/ 

 Bästa Hälsningar! / Lars 
___________________________ 

Lars Cardell 
Storaskärsvägen 18 
263 58 STRANDBADEN 
SWEDEN 

Tel: 046 288 01 77 
Mobil: 0708 12 71 12
____________________________________________________________________________

Från: Kundtjänst Systembolaget 
Datum: 02/24/14 09:26:40
Till: lars.cardell@gmail.com 
Ämne: Information

Hej Lars. Tack för ditt mejl!

Det är självklart inte bra att du är arg och missnöjd! Jag skall göra mitt bästa för att förklara varför du för tillfället inte hittar Falcon på returflaska på ditt Systembolag.

Systembolaget erbjuder drycker från världens alla hörn och vi skall erbjuda både bredd och spets.

Utbudet i den lokala butiken speglas nu ännu mer av vad du och andra kunder efterfrågar i just din butik. Med efterfrågan avses köp, beställningar och påpekningar om vad som saknas i sortimentet. Skulle era preferenser förändras, då förändras även sortimentet. ! Varor med hög efterfrågan fasas in och de med låg efterfrågan fasas ut, beroende på kundefterfrågan över tid. (Då Systembolaget finns till för folkhälsans skull, och inte av vinstmaximeringsskäl, är artikelns pris fullst! ändigt egalt i sammanhanget.)

Målet är ett flexibelt system och inte det mer "statiska" upplägget vi hade tidigare, då ortens storlek i högre gad bestämde utbudet.

Saknar du en vara i din butik? Berätta det för personalen och/eller lägg en beställning. Om det finns efterfrågan kommer varan in i butikens sortiment. Varor i det ordinarie sortimentet kommer till butiken på två arbetsdagar. 

Jag hoppas det var svar på dina funderingar! 

Med vänliga hälsningar 

Mattias Österman
Kommunikatör 
Kundtjänst 
0771-83 83 00 
Systembolaget AB, 103 84 Stockholm

Besök oss gärna på www.systembolaget.se

____________________________________________________________________________

--------- Cention Contact Centre - Original message ---------
Errand: #184319
From: lars.cardell@gmail.com (lars.cardell@gmail.com)
Sent: 2014/02/24 10:50
To: Drycker
Subject: Sv: Information

Hej Mattias. Tack för ditt svar.

Jag är fortfarande arg och missnöjd.

Ditt svar verkar vara av standardkaraktär.

Jag har sagt till personalen i Höganäsbutiken.  Dom bara rycker på axlarna och skyller på Stockholm, utan att på något sätt notera min synpunkt.

Jag är övertygad om att just Falcon på returflaska har haft en ökande försäljning i Höganäsbutiken sedan 2 år. Hur förhåller det sig?

Försök inte inbilla mig att Systembolaget inte har något vinstintresse. Om syftet var att värna om folkhälsan, så borde ni inte sälja alkoholhaltiga drycker överhuvudtaget.

Du svarade inte på mina miljöaspekter:
Varför säljer ni sådana mängder med miljöfarliga aluminiumburkar och engångsglas? 

Väntar ivrigt på ditt svar.

Välj orden väl för jag skall publicera svaret på min blogg.
     
Bästa Hälsningar! / Lars 
___________________________ 

Lars Cardell 
Storaskärsvägen 18 
263 58 STRANDBADEN 
SWEDEN 

Blogg: http://filuren.weebly.com

Tel: 046 288 01 77 
Mobil: 0708 12 71 12
____________________________________________________________________________
Från: Kundtjänst Systembolaget

Datum: 02/24/14 15:26:39

Till: lars.cardell@gmail.com

Ämne: Sv: Information

Hej igen!

Att fler och fler leverantörer valt att överge returflaskorna är inget som Systembolaget kan påverka. Vi ser gärna att öl och annat säljs på returglas, men allt fler producenter i Sverige går av kostnadsskäl över till engångsglas.

Jag har talat med personalen på Höganäs Systembolag, som inte alls känner igen sig i beskrivningen att de skulle "skylla på Stockholm". Personen jag talade med berättade att han vid flera tillfällen hjälpt kunder att registrera förfrågningar så att artiklarna kommit in i butikens sortiment igen. Beträffande försäljningssiffrorna de två senaste åren har jag inte tillgång till dessa, men jag kan garantera att om Falcon på halvliter skulle ha varit den mest sålda ljusa lagerölen i sin kategori hade den inte försvunnit från Höganäsbutiken. Varför skulle v! i medvetet plockat bort en öl ur vårt ordinarie sortiment som våra kunder vill ha? Vad skulle vi vinna på att ha varor i butiken som ingen vill köpa? Beställningsförfarandet är inte direkt gratis för Systembolaget men vi erbjuder våra kunder att utan extra kostnad få alla varor i ordinarie sortiment till butiken på två arbetsdagar.

Systembolagets uppdrag baserar sig på omsorgen om folkhälsan. Visionen är att skapa ett samhälle där alkoholdrycker njuts med omsorg om hälsan så att ingen tar skada. Systembolaget bidrar med kunskap, både när det gäller mat och dryck och alkoholens påverkan på hälsan. På så vis vill vi inspirera till medvetna dryckesval och ett hälsosammare förhållningssätt till alkohol.

Jag vet inte om detta var svaren du ville ha, men dessvärre har jag inga andra. Om du påtalar för personalen vilka varor du saknar, så antecknar de detta. Om du och andra beställer en vara skapas en dokumenterad efterfrågan. Ju fler efterfrågningar, desto större chans att varan kommer in i sortimentet igen. (Tack vare dina mejl har jag dessutom registrerat dina önskemål om Falcon på halvliters returglas i Höganäs ytterligare ett par gånger.)

Sortimentet är inte hugget i sten, det anpassar sig efter vad kunderna vill ha.

Med vänliga hälsningar

Mattias Österman
Kommunikatör
Kundtjänst
0771-83 83 00
Systembolaget AB, 103 84 Stockholm

Besök oss gärna på www.systembolaget.se 

=========================================================================

Om du tycker något om detta så kommentera!

Kanske kommmer min Falcon öl tillbaka. Notera vad Systembolagets Mattias skrev:
(Tack vare dina mejl har jag dessutom registrerat dina önskemål om Falcon på halvliters returglas i Höganäs ytterligare ett par gånger.)

Önskemålsknappen är alltså på en dator! Önskar jag hade tillgång till den knappen!

Varför Svarade inte Mattias på den viktiga miljöfrågan om alla aluminiumburkar och engångsglas? 

P.S. Jag har en idé. - Jag beställer via nätet 100 backar Falcon öl till monopolsystembolaget i Höganäs med uthämtning av kund "då och då".

Om du vill följa ett speciellt ämne som jag skriver om är det bara att leta i kolumnen till höger och klicka på den länken, så slipper du söka igenom hela min blogg.


Detta inlägg sorterar under "Höganäsare".

]]>
<![CDATA[Tisdagen den 18 Februari 2014]]>Tue, 18 Feb 2014 09:21:13 GMThttp://filuren.weebly.com/bloggen/tisdagen-den-18-februari-2014Mystik - Lös om du kan.
Datavärlden är förbluffande. Löser du detta så hör av dig!

]]>
<![CDATA[Måndagen den 17 Februari 2014]]>Mon, 17 Feb 2014 18:58:44 GMThttp://filuren.weebly.com/bloggen/mndagen-den-17-februari-2014Ett gratis program! - Ecochef 3.0 - Varsågod!
För många år sedan (2001) skapade jag ett kassaregister för att på ett enkelt och okomplicerat sätt hålla reda på mina pengar och räkningar.
Programmet har jag använt privat under alla år och skulle verkligen sakna det i min vardag.
På sin tid - när programmet var nytt - blev det uppmärksammat och jag sålde kopior över hela världen i engelsk version. - Dock ingen miljonupplaga.

Det är ett program för PC med Windows XP/7/8.
Nedan hittar du en länk där du kan ladda ner programmet. Du skall ladda ner .zipfilen och spara den någonstans på din dator.
Filerna du skall använda heter: " Mina Pengar version 1" och "Mina Pengar version 2". Det finns en liten skillnad mellan versionerna beroende om du skall mata in utgifter du har haft eller kommer att få. Om du blir tillfrågad vilket program du skall öppna filen med är det "Runtime 1.US Solution" som finns i mappen du laddat ner.
Det finns en omfattande manual .doc format i mappen du skall ladda ner. OBS! Alla filerna i mappen skall vara med.
Password är: Guest


Det är gratis under en begränsad tid. Jag hoppas dock du ger mig ris eller ros!


Har du några frågor kontakta mig: lars.cardell@gmail.com

Det kan tänkas du får en varning när du försöker ladda ner mitt program eftersom det är sprillans nytt. Själv fick jag denna ganska humoristisk varning. - Jag kan garantera dig att min fil inte är skadlig.

Om du vill följa ett speciellt ämne som jag skriver om är det bara att leta i kolumnen till höger och klicka på den länken, så slipper du söka igenom hela min blogg. 

]]>